Notice: Undefined variable: PATH_TRANSLATED in D:\webbserv\fidonetitu\getstat.php3 on line 12


    Här lämnas det information, då sådan finns, om FidoNet för FidoNet-medlemmar och andra som kan vara intresserade.
2002-10-26

Meddelande från
Michael Cronsten (2:205/412)
Denna webbplats


Efter Håkan Anderssons plötsliga bortgång har jag tagit över ansvaret för webbplatsen www.fidonet.pp.se (numera www.fidonet.m.nu)

Hör gärna av dig via e-post eller genom att skriva några rader i formuläret under "Rapportera fel" här till vänster.2001-12-28

Meddelande från
Håkan Andersson (2:201/601)
Nästa meny.


Jag har lagt in en extra meny som kallas för Nästa meny för att huvudmenyn inte skall bli så lång. Där finner Du sådant som tidgarare fanns i huvudmenyn.

För att gå tillbaka till huvudmenyn så klickar man i den nya menyn på Föregående meny.2001-11-08
Meddelande från
Håkan Andersson (2:201/601)
Surftips.


På sidan Surftips så kan Du få tips om webbplatser som har Fidonetrelaterade program för download samt information.

Du har även själv möjlighet att skriva in länkar till webbplatser som Du vill dela med Dig till oss andra.

Det är inget krav på att länkarna är direkt Fidonetrelaterade även om de har en viss prioritet.Meddelande från
Håkan Andersson (2:201/601)
Årets helgdagar och märkesdagar.


Nu kan Du kika på alla helgdagar och märkesdagar för det aktuella året. Listan kommer alltid att vara uppdaterad vid årsskiften.2000-11-26

Meddelande från RC Göran Eriksson (2:20/0)
Internet Gateway 2:20/822.


För att underlätta framtida flyttningar av gateway-funktionen så har jag i nodlistan satt in ett särskilt nodnummer (2:20/822) för riktningen FidoNet -> internet.

Eftersom denna gateway kan komma att hanteras av olika personer med olika programvaror gäller följande minsta gemensamma nämnare:

1. Adressera netmail som ska till mottagare på internet till UUCP på 2:20/822.

2. Ange den slutliga mottagarens e-postadress på en "To:"-rad i netmailet. "To:"-raden ska vara den första textraden i netmailet.

Inga blankrader eller annat får ligga framför "To:"-raden i meddelandedelen av netmailet. Kludge-rader får dock ligga framför "To:"-raden.

Efter "To:"-raden ska det finnas minst en blankrad. "To:"-raden inleds med strängen "To: " utan citationstecknen men med blanktecknet efter kolonet.

Exempel:

To: get@get.pp.se

Hej Göran!
bla, bla, bla

Vissa perioder kan gatewayen komma att stödja andra adresseringsvarianter. Men förlita dig inte på att bara för att det en dag även fungerade på något annat sätt det också ska göra det nästa dag.

Räkna med att gatewayen inte vidarebefordrar netmail till internet om de har bifogade filer (alternativt vidarebefordrar dem ofullständigt/felaktigt). Räkna också med att gatewayen inte gör någon gallring av posten från internet till dig. På sin höjd kan det bli frågan om allt eller inget.
Dokument och nodlistor

Diverse policydokument samt möteslista kan du hämta hem under menyn Policys och dokument" för FidoNet. Senaste noddiff, point- och nodlista för internationella- och svenska FidoNet finner du i menyn Nodlistor och diffar"

Tekniska dokument som beskriver Fidonet rent tekniskt finner du här.Startsida

Om Du Vill ha en startsida som inte tar evigheter att ladda så kan du kika på nedan två startsidor och addera den till din browser.

1. Animerad jordglob.

För att addera detta till din startsida lägg in http://www.fidonet.m.nu/
internet/internet.html
 till din browser.


2. Jordglob som Microsoft hade på Internets startsida.

För att addera detta till din startsida lägg in http://www.fidonet.m.nu/
internet/internet2.html
 till din browser.2000-10-26

Meddelande från
Håkan Andersson (2:201/600)

Födelsedagar för Fidonet-användare


Om Du är eller har varit användare av Fidonet och känner för att anluta Dig till listan med födelsedagar för Fidonet-användare, så skriv in dig i listan nu!

När dagen är inne för Din födelsedag så kommer Du att bli du grattulerad på sidan för "händelser idag".2000-08-25

Meddelande från
Håkan Andersson (2:201/600)

KlotterväggenNu finns en klottervägg som du kan skriva på vad du för stunden känner. Klicka på menyn Klotterväggen och skriv för fulla muggar.2000-08-15

Meddelande från
Håkan Andersson (2:201/600)
Fidonet CD:n  Nr. 1 som Du kan ha till låns.

Nu finns en CD med namnet Fidonet CD:n.

Den finns i två kopior. Meningen med denna CD är att man skall kunna låna den och kopiera program och filer från CD:n.

Denna CD innehåller till största delen program och filer som är relaerade till Fidonet. Där finns gamla nodlistor och noddiffar. Det finns BBS-program, frontend-program, echomailprocessorer, filekoprocessorer, editororer m.m.

Har man en CD-brännare så är man välkommen att lägga in program och filer på CD:n som kan vara nytta för andra. Räcker inte denna CD till så skapar vi en ny CD Nr.#2.

Fidonet CD:n kan du få låna om du hör av dig till Michael Cronsten på Fidonetnod 2:205/412 eller e-postar hit2000-08-01

Från och med 1:a augusti så ändrades teckenuppsättningen på distributionslagret för svensk echomail (svenska möten) från att strikt varit PC8 (cp 437/850) till att omfatta de teckenuppsättningar som stöds av CHRS-kludgen.

Således råder CHRS-kludge med PC8 (cp 437/850) som fallback från detta datum som teckenuppsättning på distributionslagret för svenska möten.

Detta innebär att om din programvara stöder CHRS-kludge så kan du exportera dina texter med den teckenuppsättning som du finner mest praktiskt för ditt system.

Om ditt system använder programvara som inte kan exportera texter med CHRS-kludge så skall texterna exporteras med teckenuppsättningen PC8 (cp 437/850).

Om du är osäker på om din programvara stöder CHRS-kludge så läs i dokumentationen för programvaran så finner du information om detta där. Om du inte har dokumentationen kvar så gör ett test genom att skriva en text och slå på funktionen "visa dold text" så kan du se om din programvara har exporterat din text med en CHRS-kludge. De flesta programvaror har denna funktion.

För de system som inte har något stöd alls för att läsa av inkommande texter med CHRS-kludge, så är ett konverteringsprogram under konstruktion författat av Dan Karlsson, som kan nyttjas för dessa system. Programmet läser av inkommande PKT-filer, läser CHRS-kludgen och konverterar om texten till den teckenuppsättning som önskas. Programmet skrivs för flera plattformar.

Teckenuppsättning för svenska dokument av allehanda slag inklusive regelfiler för svenska möten (*.RUL) gäller som tidigare, således codepage 437.

//Håkan Andersson - REC202000-07-27

Om du behöver konverteringsprogram för att klara den teckenuppsättning som råder från och med den 1:a augusti år 2000, så kan du finna det under menyn "Fidonet-program".


Senaste nodlista, noddiff och pointlista finner Du i menyn
"Nodlistor och diffar".


[Sidan uppdaterad 2002-10-27]